TILLVERKA ARBETSGLÄDJE NU!

2015-09-29 09:12

Tillverka arbetsglädje

Arbetsglädje är ett vackert ord. Arbete kan verkligen skapa glädje hos många människor och trots att folk vinner miljoner på Lotto fortsätter de att arbeta. Pensionen kan för många bli livets största straff, för att inte tala om arbetslöshet. Det här inlägget handlar om hur du ”tillverkar” arbete som ger arbetsglädje.

Systematisk arbetsglädje
Arbetsglädje är något mjukt och svårt att exakt sätta fingret på men undersökning på undersökning visar på vikten av detta. Mitt råd till dig är därför att metodiskt satsa på systematisk arbetsglädje (SAG). Se det precis som det lagstiftade systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) och genomför kontinuerligt arbetsglädjeronder och avvikelserapportering när arbetsglädje saknas. Arbeta med tydliga handlingsplaner och åtgärdsprogram för att åstadkomma arbetsglädje. Människor som upplever arbetsglädje blir mer kreativa, mer produktiva, mer effektiva och på längre sikt ger mer lönsamma företag.

Investeringar i arbetsglädje betalar sig alltid mångfalt.

Utse arbetsglädjerepresentanter som regelbundet ser till så att alla känner mer glädje på jobbet. Dessa representanter kan skapa aktiviteter såsom månadsmys, vilket innebär månatliga träffar i avslappnade miljöer tillsammans - eller varför inte blåbärsfika? Det införde jag när jag var VD för ett bolag. Jag träffade alla blåbär (nyanställda) på en gemensam fika innehållande blåbär. Det skapade närhet och glädje på ett lekfullt sätt.

Kanske ska ni också testa gnällfasta och kräkmöten. Gnällfasta innebär att alla förbinder sig att under överenskommen tid, till exempel en arbetsvecka, inte gnälla alls. Det är svårare än vad du tror. Kräkmöten är också en kul övning. Det är om någon behöver kräkas ur sig någonting den fått i sig (en dålig kundupplevelse eller annan jobbig händelse) ska den kalla till ett kräkmöte. Precis som kräkning rensar magen vid sjukdom kan ett kräkmöte rensa ”ur skit” på arbetsplatsen.

Dela med dig

Nyhetsbrev

Vill du ha värdefulla tips och idéer en gång i månaden? Anmäl dig till mitt nyhetsbrev. Fyll i din e-postadress för att börja prenumerera.

Mina böcker

Här kan du köpa samtliga böcker jag skrivit!

>> Läs mer om mina böcker

Kontakta mig

Ring 0708 570 550 eller maila info@brainscan.se

Blogg

DAILY STANDUP!

2015-09-30 10:30

Daily standupsAndra bra sätt att skapa arbetsglädje är daily standups; snabba, peppande möten före, under eller efter arbetet. Ibland behövs det...